grafiekDe mogelijkheden voor grafieken in Excel zijn nagenoeg eindeloos. En toch krijgen ze het voor elkaar om bij iedere nieuwe versie nog weer wat nieuwe opties toe te voegen. Iedereen kan zich daar lekker in uitleven.

Maar wat als je dan - na uren, of zelfs dagen knutselen, tweaken en tunen - je ideale grafiek hebt samengesteld en je wilt die zelfde opmaak gaan gebruiken voor een nieuwe grafiek? Moet je dan al die stappen opnieuw gaan uitvoeren?

De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Ook hieraan is gedacht, het antwoord: Sjablonen.

Wanneer je een andere grafiek wilt gebruiken als basis voor een nieuwe, sla dan de oude op als sjabloon.

Dit doe je door met je rechter muisknop te klikken op de grafiek en dan te kiezen voor 'Opslaan als sjabloon'. Geef een logische naam op en sla vervolgens op. Je sjabloon wordt nu met de bestandstoevoeging '.crtx' in je profielmap in de submap AppData\Roaming\Microsoft\Sjablonen\Charts opgeslagen.

Vervolgens kun je dit sjabloon op twee manieren gaan gebruiken:

  1. Je wilt een nieuwe grafiek maken op basis van dit sjabloon.
    Selecteer dan de gegevens die je voor je grafiek nodig hebt, kies Invoegen, Aanbevolen grafieken, Alle grafieken, Sjablonen en kies daar je gewenste sjabloon uit.
  2. Je wilt een andere, bestaande grafiek opmaken volgens dit sjabloon.
    Klik met de rechter muisknop op de te wijzigen grafiek en kies 'Ander grafiektype...'. Ga naar het tabblad Alle grafieken, Sjablonen en kies daar je gewenste sjabloon uit.

Er zal uiteraard veel afhangen van de opbouw van de data en de hoeveelheid data, maar je zult met deze optie veel tijd kunnen besparen als je veel met grafieken werkt.

U bent niet geautoriseerd om reacties te plaatsen.