Er zijn vele manieren om tekst te selecteren in Word, de meeste daarvan bestaan al sinds de begindagen van Word. Uiteraard kun je met je muis over tekst heenslepen (muisknop ingedrukt houden). Word selecteert daarbij standaard hele woorden. Degenen die liever iets nauwkeuriger hun tekst selecteren en ook halve woorden willen selecteren kunnen deze optie uitschakelen. Klik op Bestand > Opties en kies daar 'Geavanceerd'.

MS Word: Tekst selecteren (1)

Wanneer je een heel woord wilt selecteren, dan kun je daarop dubbelklikken. Wanneer je echter 3x klikt, dan selecteer je daarmee de gehele alinea in één keer.

Op diezelfde manier kun je ook links in de kantlijn klikken om een tekstregel te selecteren of daar dubbelklikken om de hele alinea te selecteren. Wanneer je daar 3x klikt, dan selecteer je het hele document, net zoals met de veelgebruikte toetsencombinatie CTRL+A.

Met het toetsenbord kun je ook heel gemakkelijk tekst selecteren. Zet de cursor bijv. aan het begin van de gewenste selectie neer en houd vervolgens de SHIFT-toets ingedrukt, terwijl je met de pijltjestoetsen naar links, rechts, boven of beneden beweegt. Je zult zien, dat je daarmee je selectie groter maakt of kleiner, afhankelijk van de richting waarin je begint.

Wil je vanaf een bepaalde positie in het document alles tot aan het einde selecteren, dan kan dat ook het gemakkelijkste met het toetsenbord. Als je weet dat je met CTRL+End naar het eind van het document springt, zet dan maar eens de cursor in het midden van het document en druk dan met de SHIFT-toets ingedrukt op CTRL+End. Uiteraard werkt dit ook andersom, naar het begin van het document: Houd SHIFT ingedrukt en druk daarbij op CTRL+Home.

Tot slot nog een paar leuke, minder bekende, opties om tekst te selecteren via een combinatie van muis en toetsenbord:

Wanneer je een zin in een document wilt selecteren, druk dan de CTRL toets in en klik op een woord in die zin. Dit werkt alleen als er op dat moment nog geen andere tekst is geselecteerd.

Wat in eerdere versies van Word nog niet mogelijk was, maar wel voor velen een grote wens was, aangezien het in bijv. Excel wel kon, is het selecteren van meerdere stukken tekst tegelijkertijd. Dit doe je door eerst met de muis over het gewenste stuk tekst heen te slepen en vervolgens met de CTRL-toets ingedrukt over de andere stukken tekst te slepen.

MS Word: Tekst selecteren (2)

En als laatste nog een hele bijzondere manier van selecteren, die je vermoedelijk niet zo vaak zult gebruiken. Maar als je hem nodig hebt is het bijzonder handig dat het kan. Wanneer je gegevens in een tabel-achtige structuur hebt opgezet, bijv. met tabs en je wilt alleen de eerste kolom daarvan selecteren om te kopiëren of vet te maken, gebruik dan de ALT-toets en sleep dan over de te selecteren tekst heen. Hieronder twee voorbeelden, het eerste iets zinvoller dan het tweede:

MS Word: Tekst selecteren (3)

MS Word: Tekst selecteren (4)

U bent niet geautoriseerd om reacties te plaatsen.