Wanneer je in één van de Office-programma’s een bewerking meerdere keren achter elkaar moet uitvoeren, dan kan dat best vervelend worden. Speciaal daarvoor is de herhaal-functie erg handig.

Stel, je hebt net met veel moeite in Word via lettertype-instellingen aangegeven, dat een stukje tekst met opmaak [Tahoma 14pt vet cursief dubbel-onderstreept donkergroen] moet worden weergegeven en je wilt diezelfde bewerking ook op 15 andere woorden toepassen. Uiteraard kun je dan gebruik maken van de functie Opmaak kopiëren/plakken.

Maar wist je dat je in Word, Excel en PowerPoint ook gebruik kunt maken van de herhaalfunctie? Hiermee kun je de laatst uitgevoerde bewerking nogmaals toepassen. Meerdere keren achter elkaar zelfs, totdat je zelf opeens een andere bewerking uitvoert, waaronder ook ‘ongedaan maken’.

Hoe werkt dit? Simpel, je hebt op een bepaalde tekst een bewerking toegepast. Daarna selecteer je het gedeelte waarop je dezelfde bewerking wilt toepassen. Dan druk je op F4 of CTRL-Y om te herhalen.

N.B. Iedere muisklik wordt als bewerking gezien. Wanneer je dus via de knoppenbalk bovenin het programma eerst het lettertype verandert, daarna de tekstgrootte en dan de tekstkleur, dan heeft is het effect van de herhaalfunctie beperkt tot de tekstkleur. Wanneer je het lettertype via het dialoogscherm wijzigt (zie onderstaand schermvoorbeeld) dan stel je eerst alle gewenste wijzigingen in en klik je op OK om dit in één keer toe te passen. De Office-programma’s beschouwen dit als een enkele bewerking, die je dus meerdere keren kunt herhalen.

Herhalen

U bent niet geautoriseerd om reacties te plaatsen.