Vulgreep 1De meesten zullen wel eens gebruik maken van de vulgreep in Excel. Dat is dat kleine blokje rechtsonder de gemarkeerde cel. Zodra je met je muis daarboven komt, verandert je muispijl in een klein plusteken. Wanneer je dan klikt en naar beneden sleept dan worden de onderliggende cellen gevuld op basis van de inhoud van de eerste cel.

Staat in die eerste cel een waarde die niet door Excel herkend wordt, dan wordt die waarde ‘gewoon’ gekopieerd.

Vulgreep 2Er zijn ook waarden die door Excel herkend worden, de zogenaamde ‘Aangepaste lijsten’. Dat zijn bijv. de weekdagen en de maanden. Heb je in cel A1 de waarden ‘maandag’ staan en je trekt de vulgreep naar beneden, dan zal je daaronder de volgende weekdagen zien verschijnen. Staat daar ‘april’, dan zal je daaronder de volgende maanden zien verschijnen.

Aan deze aangepaste lijsten kun je ook je eigen gegevens toevoegen. Dus stel, je moet regelmatig overzichten maken per provincie, dan kun je daarvoor een lijst toevoegen met alle provincies.

Vulgreep 3

Staan in de eerste twee cellen twee verschillende waarden en zijn die twee cellen geselecteerd, dan kun je de vulgreep ook naar beneden doortrekken. In dat geval zal iedere volgende cel een andere waarde krijgen op basis van die eerste twee cellen.

Voorbeeld 1: In A1 staat de waarde 1, in A2 de waarde 3. Het verschil is +2, dus alle volgende cellen zullen steeds met 2 worden opgehoogd (5, 7, 9, 11, enz.).

Voorbeeld 2: In A1 staat de waarde 94, in A2 de waarde 87. Het verschil is -7, dus alle volgende cellen zullen steeds met 7 worden verminderd (80, 73, 66, 59, enz.).

Maar dan het leukste van de vulgreep: Als je deze met behulp van de rechter muisknop naar beneden trekt dan heb je nog een paar extra opties die best handig zijn:

Vulgreep 4
Heb je in de eerste twee cellen de waarden 1 en 2 staan, je selecteert deze beide cellen en je sleept de vulgreep met de rechter muisknop naar beneden, dan kun je ook kiezen voor ‘Groeitrend’, waarmee je als volgende waarde steeds een vermenigvuldiging krijgt op basis van de eerste twee getallen (4, 8, 16, 32, enz.).

Vulgreep 5
Heb je in de eerste cel een datum staan, dan heb je bijv. de mogelijkheid om alleen de weekdagen aan te vullen, of de datum per maand of per jaar aan te vullen.

Vulgreep 6In dit voorbeeld staan, om het resultaat duidelijk zichtbaar te maken, de dagen in de celopmaak vermeld.

N.B.: In de bovengenoemde voorbeelden wordt steeds aangegeven, dat je de gegevens naar beneden kunt aanvullen, dit werkt uiteraard ook naar alle andere richtingen, mits daar ruimte is.

U bent niet geautoriseerd om reacties te plaatsen.