Een leuke nieuwe functie in Excel kan je heel wat tijd besparen. Je kent het vast wel: Je krijgt een lijst aangeleverd van iemand, waarin gegevens niet echt handig zijn ingevuld. Zo staan in een adressenlijst nog wel eens de postcode en de plaatsnaam in één enkele cel, terwijl je wilt kunnen sorteren en filteren op de woonplaats. Dan kun je natuurlijk in andere cellen formules zetten om de postcode en de plaatsnaam van elkaar te splitsen, bijv. met =LINKS(A1;7) en =RECHTS(A7;LENGTE(A7)-8). Daarna selecteer je de cellen en kies je voor Kopiëren en dan Plakken speciaal > Waarden en voilà je gegevens zijn uit elkaar getrokken.

Maar Excel 2013 kent nu Flash Fill, waardoor je in een heleboel van dergelijke gevallen een stuk sneller klaar bent.

We hebben in het voorbeeld de te splitsen gegevens in kolom A staan. Je moet ervoor zorgen, dat er daarnaast voor alle te splitsen gegevens een extra kolom vrij is, dus bijv. kolom B voor de postcode en kolom C voor de plaatsnaam.

Tik nu in B1 de hele postcode in en druk op Enter. Tik daarna in B2 het eerste cijfer van de volgende postcode in en let op wat er gebeurt. Zodra de gegevens te zien zijn druk je direct op Enter en je bent direct klaar met de hele kolom.

Doe nu hetzelfde in kolom C. In C1 tik je de eerste plaatsnaam helemaal in en sluit af met Enter. Dan tik je in C2 de eerste letter(s) van de volgende plaatsnaam en zodra je de gegevens ziet verschijnen hoef je alleen nog maar op Enter te drukken om alle plaatsnamen in kolom C te laten verschijnen.

Flash Fill 1 Flash Fill 2

Als je ook de postcode nog had willen opsplitsen in de cijfers en de letters, dan kan dat ook. Zorg voor drie lege kolommen direct naast de brongegevens. Zet in de ene kolom de vier cijfers, in de tweede de twee letters en in de laatste de woonplaats. Dit mag ook in een andere volgorde, dus bijv. eerst de woonplaats, dan de postcodecijfers en dan de letters.

U bent niet geautoriseerd om reacties te plaatsen.