Wanneer je in Excel de inhoud van een cel hebt bewerkt en daarna op Enter drukt, dan verspringt de selectie (volgens de standaardinstellingen) automatisch een cel naar beneden. Blijkbaar heeft Microsoft na gedegen onderzoek ontdekt, dat dit de meest gewenste situatie is.

Ook wanneer je vooraf een grotere selectie hebt gemaakt met meerdere kolommen en meerdere regels, bijv. van A1 t/m D6, dan gegevens invoert en daarna op Enter drukt, dan zal de selectie binnen dit blok eerst verticaal verspringen en onderaan iedere kolom verspringen naar de bovenste cel in de volgende kolom. Ook wanneer je geen gegevens invoert en toch op Enter drukt, dan springt de selectie gewoon door naar de volgende cel.

Op dezelfde manier werkt dit ook met alleen maar cellen in een enkele kolom (bijv. A1 t/m D5) of in een enkele rij (bijv. A1 t/m F1). De selectie wil nadat je op Enter drukt eerst naar beneden en wanneer daar geen cel meer geselecteerd is, dan gaat de selectie door naar de volgende kolom. Zodra de laatste cel in de laatste kolom is bereikt verspringt de selectie weer naar de allereerste cel.

Deze standaardrichting is echter ook te veranderen in de instellingen van Excel. De vier mogelijkheden zijn: boven, beneden, links en rechts. In Excel versie 2013 vind je dit onder menuoptie Bestand > Opties > Geavanceerd > Selectie verplaatsen nadat ENTER is ingedrukt. Ook in oudere versies van Excel is dit op dezelfde manier te wijzigen, maar via andere menu’s.

Selectie in ExcelHiermee verander je de standaardrichting waarin de selectie beweegt nadat je op Enter drukt, zowel als er maar één cel is geselecteerd, als wanneer er een grotere selectie is gemaakt.

Zoals je ziet, kun je ook het verplaatsen van de cursor uitschakelen door het vinkje weg te halen. In dat geval zal de cursor niet meer verspringen wanneer er maar één cel is geselecteerd. Heb je echter een grotere selectie over meerdere regels en/of kolommen gemaakt, dan zal de selectie blijven verspringen volgens de gemaakte keuze.

NB. Deze keuze is alleen maar te wijzigen wanneer het selectievakje is ingeschakeld.

U bent niet geautoriseerd om reacties te plaatsen.